Sidor

torsdag, november 12, 2009

Jag har aldrig tränat hårt...

Tyvärr har det uppdaterats dåligt här ett tag men nu kör vi! Nu vecka 46 och det innebär att träningsupplägget från Aktivitus är igång live å på riktigt. I tisdags bjöds det på bjöd på 2 x 20 minuter EB -tröskelintervaller på trainern. 15 minuter uppvärmning där jag ökar effekten var 3:e minut för att på så sätt vara på rätt effekt när intervallen startar som jag ska kunna hålla intervallen igenom. På båda intervallerna träffar jag rätt effektläge och pulsen kryper upp och lägger sig 1 resp. 2 slag under anaerobisk tröskel(185 bpm). 10 minuter vila på samma effekt och kadens(90-93 rpm)jag starta uppvärmningen på och låter pulsen sjunka så snabbt som möjligt ner till 140 bpm. Sen är det dax för ytligare en skönt jobbig intervall till innan jag får njuta av 15 minuter att rulla av benen på. Att titta på tv för att få tiden gå lite snabbare är inte att tänka på kan jag säga, här gäller det bara att ha koll på puls, kadens, rundtramp och att överleva!

Träningsupplägget innehåller tre olika typer av distanspass(G1,G2,G2D) där varje pass i sig har en massa olika kombinationer av spurter och igångdrag på olika kadens och med varierande längd som ska köras under passet. Det är inte helt enkelt att komma ihåg alla kombinationer så man får läsa på precis innan vad som ska köras ju det aktuella distanspasset.

Idag Torsdag körde jag ett G2D - Grundläggande distansträning med dynamisk intensitet ute på landsväg, 10 minuter uppvärmning 60 minuter G2D och 15 nedvarvning. Under dagens träning... på slät terräng skall kadensen ligga på 90-110. I backar skall pulsen ligga på mitten EB pulszon(175 bpm) och kadens hållas på 50-60. På toppen av backarna skall kadensen övergå till 110-120 med bibehållen puls i 3-5 min. Växlingen från 50-60 kadens upp till 110-120 kadens med bibehållen puls känns fint i låren. Intensiteten är konstans på distanspassen nu, utför gäller det att trampa på för att hålla uppe puls och kadens och i backarna att hålla igen lite så att pulsen inte sicker iväg över övre pulsgräns. Frihjula är inte att tänka på nu för tiden. Efter bara två körda pass i träningsupplägget kan jag bara konstatera att jag har aldrig tränat hårt :) Det här är hård träning och jag kan knappt bärga mig till när det är dax för uppföljningstest hos Aktivitus i slutet av Februari för att få ett nytt träningsupplägg uppskruvat en nivå till, life is great!

6 kommentarer:

Johan Mölleborn sa...

Visst är det härligt! Jag körde ett TC/STY igår. Ska bli festligt att se hur det känns på 2x20 idag. :)
/J

Johan Andersson sa...

Nu fattar jag ju inte alla dessa förkortningar men hur tar ni reda på effekten? Finns det inbyggt i avancerade trainers? Såna där SRM saker kostar väl en 30 lök och det får man ju ganska mycket andra roliga saker för.

Haningerox sa...

Johan A< Taxc Flow

Patrik Skolling Möller sa...

Shit du blir farlig i februari. :)

Jag fattar inte, men det verkar som man måste vara smart och kunna massa konstiga ord för att bli stark cyklist ?

Jag säger bara FRA, Färingsö, Dalkarlsbacken eller Bålsta.

-Skogling

Kejsaren sa...

Nu är det mycket mumbo-jumbo-snack i bloggen...snacka mindre och cykla mer..;)

Niklas Källström sa...

Johan, det blir nog ett festligt 2 x 20 pass med styrkepass i benen :)

Precis som redan nämnts, Tacx Flow. Dock är väl wattmätaren på trainern inte helt att lita på trots kalibrering. Trainerns watt blir mer ett riktmärke och tillsammans med Borgskalan brukar man hamna rätt.

Farlig i Februari vet jag inte, men bättre än vad jag just nu hoppas jag på :)
Smart blir man Patrik, tror dom här 16 veckorna ger 10 högskolepoäng. :D
Dalkarsbacken och Hakungebacken utanför Åkersberga är tuffingar.