Sidor

söndag, januari 17, 2010

En timme utan kolhydrater...

Söndag och veckans sista träningspass i träningsupplägget, G2 - Grundläggande distansträning med jämn intensitet. Nu blev det inte ett strikt G2 utan mer ett distanspass i okej tempo tillsammans med Ricke, Morgan och Allan. Det var skönt att få komma ut med grabbarna igen eftersom det bli mycket ensamträning nu med mitt nya upplägg. Det sociala måste också få sitt, roliga kommentarer och skitsnack i massor gör gott det också. Vi han med en massa fina hårdtrampade skogsstigar, skogs- och grusvägar och iscykling på Mälaren. Vi tog Mälaren från Djupvik bort till Steningeviken. Första biten cyklade vi på den upplogade banan för Vikingarännet, det var lite tappra skridskoåkare ut på isen som trotsa vinden. Några skridskoåkare passade på att lägga sig på rulle bakom oss i motvinden. Ute från banan och in till utloppet Märstaån i Steningeviken var oplogad, tungrullat! Tiden rullade på riktigt fort idag och det kan jag tacka sällskapet för. Kände mig riktigt fräsch hela passet utan någon svacka trots att jag bara körde vatten i flaskorna, två stora för dagen i ryggfickorna.

Hemma vid garaget igen med 3:15 i effektiv cykeltid. Borstade av snön på cykeln med en mjuk borste för att slippa dra med mig en massa smutsig snö in som ger fula fläckar på golvet och det vi inte. Passade också på att sätta Bettyns batteri på laddning innan jag gick upp i lägenheten. Fort av med dom blöta kläderna och in i en lång varm dusch. Sen en snabbtvätt av underställ, cykelbyxa och benvärmare. Alla dom här momenten sedan jag klev av cykeln gör att jag får en timme utan kolhydrater. Som efter-träning-dryck kör jag numera endast med en oslagbar kombination, chokladmjölk(O’boy + lättmjölk). Under tiden den gör sitt hinner jag laga huvudmålet(idag en långpanna lasagne) efter träningen som ger en massa bra kolhydrater, fett och protein. Efter dom här distanspassen när jag inte tillför några kolhydrater under passet delar jag upp huvudmålet på två måltider. Med två måltider blir det inte bara en stor klump mat som hamnar i magen och gör en trött och seg. Med två måltider bli återhämtningen effektivare. Två timmar låter jag det gå efter första målet mat innan jag intar mål nummer två. Det här upplägget fungerar bra för mig och har ni inte provat det med två mindre huvudmål tycker jag ni ska ge det en chans. Upplägget med två mindre huvudmål kör jag bara efter distanspass där jag tömt glykogenförråden mer än vanlig. Nu ska jag lägga mig i sängen och ge benen en omgång CEFAR, 20 minuter på varje program(återhämtning, massage & avslappning).

6 kommentarer:

Unknown sa...

Man får mindre "Mat koma" efter passet om man gör på det sättet också. Allt blod försvinner liksom inte ned i magsäcken så lätt.
Bra tips som fungerar vilket jag kan intyga!

Johan Mölleborn sa...

Det där måste jag testa, nu när jag är proffs.

/J

Niklas Källström sa...

Roligt att få det bekräftat av en riktig snabbing Oscar :)

Som proffs är det ett måste Johan :) Speciellt nu när du snart drar igång dina 40-50-60 mila rundor.

Katarina M-I sa...

Vad är "the limit" för kolhydraterna direkt efter. Oboy är ju inte direkt sockerfritt:)

/K

Markus Lindholm sa...

Ska testa mattipset.

Niklas Källström sa...

"the limit"...syftar du på tid eller mängd ?

Men jag chansar att svara så här..
Max vad kroppen klarar av att lagra direkt efter träning vet jag inte exakt men 8-9 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt och dag.
Viktigt att dricka rikligt med vatten då 1 gram glykogen binder 2,7 gram vatten till sig.

Visst mycket socker men kombinationen O’boy + mjölk har faktiskt visat sig mer effektivt för uthålligheten än sportdryck när man jämförde dessa.
Mitt övriga sockerintag är så pass lågt att det förlåter O’boyen :)

Gärna inte innan GC Markus, jag vill inte bli avhängd redan i första backen ;)