Sidor

lördag, september 18, 2010

En lätt summering blir...


Den nya MTBn är ganska precis ett år om 6 dagar och den har inte fått rulla så värt många pass under året som gått. Mellan tumme och stortå skulle jag gissa på 20 pass, mer är det inte. Sista svängen på KS med operationer gjorde att cyklarna stod 6 månader utan att bli cyklade. Jag vårdar mina cyklar väl och mycket med tvätt och puts. Använder aldrig avfettning eller högtryckstvätt utan bara vanlig vattenslang, diskborste och svamp när cyklarna tvättas. Därför blev jag rätt paff när jag skulle börja använda MTBn igen och märkte att frihjulsbodyn hade kärvat ihop. Med lite bearbetning av bodyn börja den rulla igen men bra blev den inte Vilken ¤%&¤% dynga Shimano!

Å bättre blev det inte när jag idag skulle plocka bort bodyn för att ta mig en titt inuti. Det är ju ändå 2010 och då tycker jag inte att man ska behöva riva hela #¤%&% baknavet för att få bort bodyn. Nu blir man tvungen att hålla på och pilla med lösa kulor och lagerspänning med konnyckel á la 1978. Men som plåster på såret och lök på laxen hade shimanos ingenjör lyckats klämma in en överraskning till....för att få bort bodyn från navet behöver man en 14 mm insexnyckel. 14 mm, jag har verktyg för att mecka cykel inte någon hjullastare Shimano. En lätt summering blir, Shimano M775 är värsta skiten!

Mina Mavic Speed City disc som sitter på vintercykeln har gått i snö och slask längs saltade vintervägar sedan 2003 utan den minsta problem. Ett hårt liv har även mina Mavic Cosmic carbon fått uppleva, först landsväg 3 år och sedan två år nu på cyclocrossen utan att strula det minsta. Att byta eller serva bodyn på Mavic hjulen är löjligt enkelt jämfört med mina Shimano M775. Dom DT nav jag ägt har fungerat lika som mina Mavic hjul, problemfritt! Kanske inte behöver skriva det men Shimano kommer varken vara 1:a, 2:a eller 3:e alt. när jag ska investera igen.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Saknade dig idag på Smacks MTB-runda. Nu förstår jag varför. Mecka vidare!

/Mikael S

Anonym sa...

Vägra shimano i alla dicipliner

(ja jag vet felstavning men du vet vet vad jag menar).

/Mange

Niklas Källström sa...

Jag ska mecka på Mikael :)

Aldrig mer Shimano hjul för mig Mange!

Ingenjörn sa...

http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Handverktyg/Blocknycklar-och-Hylsor/Losa-insexhylsor-12/

Allt du behöver för Shimanos komponenter !!

Niklas Källström sa...

Perfekt, den åker(i din bil) vi och köper imorgon när det är visning på din lägenhet. :)

Anonym sa...

Jag känner igen den här metoden, dömma ut saker bara för att få köpa nytt. ett beprövat knep från en i Vallentuna;)

Niklas Källström sa...

Det var inte så positiva ord borta vid Norrbackavägen helller förra veckan när det skulle justeras Shimano hjullager :)

Då var det till och med någon som nämde "ny cykel" så skyll inte på Vallentuna. :D

Anonym sa...

Man kan väl ändra sig;) det borde du känna till;)
Mr vändakappaneftervinden

Jag köper dina shimanogrejer när du byter till SRAM

/Ricke

Niklas Källström sa...

Jag säljer hela cykeln.

Anonym sa...

Ricke brukar ju köpa andras avlagda
"Skit" grejer.....

/Mange

Patrik Skolling Möller sa...

Du rekommenderar alltså inte dessa hjul ? :)

-Skogling

Niklas Källström sa...

Det är väl en riktig analys Patrik :)

TarVadSomHelstKungen sa...

Ge dem till mig!! ;)

Markus Lindholm sa...

:-)

Jag blev också lite paff första gången jag träffade på den nya body:n. Alla gamla shimanobodies är det 10mm, tur att man har en massa verktyg.