Sidor

fredag, oktober 01, 2010

En och annan heting kom joggande...


Vilket underbart väder idag! Så här får gärna hösten fortsätta ett par månader till för min del. Satt kurs mot huvudstaden för att få lufta cyclocrossen i Ulriksdals slottspark och Hagaparken en dag som den här. Relativt folktomt i parkerna trots en Fredag med fint väder. Men en och annan heting kom joggande med sin vita iPod i handen och ett par sjukt grymma mozzarella brillor fick jag uppleva. Däremot var det dåligt med arga tanter som ropar, -här får man inte cykla! Ett snabbstopp inne vid Koppartälten för en kaffe fick det bli innan jag vände hemåt igen. Gick runt dagens träning på 4 flaskor vatten och en kopp kaffe, effektiv cykeltid 3:47:25.

Att inte inta någon energi under dom här lite längre distanspassen gör mig galet hungrig på slutet. Hade faktiskt redan en timme kvar innan hemma börja tänka på mat och vad jag skulle laga till för gott. Efter en skön dusch plockade jag fram ett gammalt favoritrecept för ett fylla på kroppen med energi igen.

Spenat- och jordnötssås
(4 portioner)
800 g hackad spenat(fryst)
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk vegetabilisk olja
1 1/4 dl jordnötssmör(osötsd)
1 grönsaksbuljongtärning

Tina spenaten, skala och hacka löken fint. bryn löken mjuk tillsammans med vitlöken och oljan. Smula ner buljongtärningen och rör i spenaten. Låt sjuda i några minuter, blanda ner jordnötssmöret och låt allt bli varmt. Servera spenatsåsen tillsammans med ugail.

Ugali
(ca: 4-5 portioner)
6 dl majsgryn(polentagryn)
12 dl vatten
salt

Koka upp vatten med salt. Häll i majsgrynen under vispning lite i taget så att det inte klumpar sig. ta av kastrullen från plattan och låt gröten stå och tjockna ca: 10-15 minuter. När den är klar ska den vara mycket tjock, nästan lite klistrig. Tillsätt mer kockande vatten om den är för tjock och rör den fluffig.

Ugali, en fast gröt som görs på malen eller krossad majs(polentagryn). Ugalin är ett gott, lättlagat och annorlunda alt. till pasta, ris och potatis. Ugalin utgör basfödan för flera av de afrikanska långdistanlöparna av världsklass.

Inga kommentarer: