Sidor

tisdag, december 21, 2010

Tänker rätt men det blir så fel...


Jag gjorde det igen och den här gången hade det inte ens hjälpt med kulramen Mattias tipsade mig om i hans blogg efter mitt lilla misstag igår. Förstår inte riktigt hur det kunde gå till då allt var tajmat och klart, in i minsta detalj innan jag satt mig på Monarken. Dagens pass, TC10/20 = 2x20 min (FTP) plus 100% och 20 sekunder på 20% av FTP). Kör aktiv vila 5 min och upprepa sedan 20 min till. Kp x 110 kadens som ger rätt watt var uträknat dock inte på en kulram utan med datorns kalkylator och så långt var allt korrekt. Öppnade fönstret, drog igång båda golvfläktarna, bytte om, monterade in linserna och hoppa upp Monarken med fina 13,8 grader inne i rummet för att starta med 15 minuter uppvärmning.

Sen tänker jag rätt men gör fel när jag ska lägga på rätt belastning. Lastar på viktkorgen med 5,1 kp vilket ger rätt watt på 110 kadens om det inte vore för att bara viktkorgen tom väger 1 kp. Nu var det alltså inte 5,1 kp utan 6,1 kp i belastning vilket är en ¤%&#¤% skillnad, men det tog mig 16 minuter innan jag upptäckte mitt misstag. Innan dess han jag tänka både en och två gånger att benen kändes svaga idag men +110 watt på rätt belastning passerar visst inte obemärkt :) Efter att ha plockat av 1 kp härdade jag ut dom sista 4 minuterna. Tog 10 minuter aktiv vila istället för 5 minuter som är tänkt för att orka med sista 20:an. Jag tog mig igenom den också men skulden jag drog på mig under tiden med 6,1 kp gjorde mig riktigt sliten på slutet. Tänker rätt men det blir så fel, ibland undrar jag om det verkligen finns folk där ute som någonsin förstår en ;)

Det har varit rätt tyst om hur det går för mig med kosten och att komma tillbaka till 2008 års form rent viktmässigt efter två långa(13 månader) uppehåll p.g.a. ett gäng operationer. Det går bra, väldigt bra kan jag säga utan att ha vägt mig på 14 dagar men kläderna sitter bara lösare och lösare. Invägning får nog vänta tills jag åker ner till Aktivitus 25/1 för ett nytt fulltest. Den stora förändringen jag gjort med kosten är att minska måltidsfrekvensen. Jag har nu gått från 6 måltider till max 4 måltider/dag. Med max 4 måltider kan jag äta på regelbundna tider vare sig jag jobbar dag/natt eller tränar vilket är viktigt, förmodligen viktigare än måltidsfrekvensen.

Jag menar alltså inte att en hög måltidsfrekvens skulle vara dåligt men det passar inte mig som jag jobbar och tränar nu. Sen att det vetenskapliga stödet för att många små måltider under en och samma dag skulle vara bättre än 3-4 stor måltider inte existerar gjorde mitt val lättare. Livsmedelsverket må rekommendera mellanmål hit och dit, och din PT kanske svamlar om blodsockerfall och förbränning. Mår du bra av att äta mycket och mer sällan så gör det utan att tro att du förlorar något på det.

14 kommentarer:

STIZZE sa...

Du kompenserade alltså förra gångens glidarpass med ett dödspass ;)

Stefan L sa...

Kul blogg
Men för en som inte har koll, vad är FTP?

Niklas Källström sa...

Då var jag alltså först med att köra ett döds-TC10/20 STIZZE :)

Tack Stefan!
FTP (Functional Threshold Power) definieras som den högsta effektutveckling du kan producera under en timme. FTP är alltså mer eller mindre samma sak som prestationsförmågan vid mjölksyratröskeln.

Stefan L sa...

Hur vet man den?
Säg nu inte att jag ska maxa en timme, för det är för mycket snö ute för det, och köra på trainern så kommer man aldrig upp i samma wattsiffror som ute, inte ens nära, vet inte vad det beror på, värmen kanske?

Markus Lindholm sa...

Låt tex Aktivitus göra ett test. Det finns flera olika ställen att testa sig med just dom har bra koll på cykel.

Niklas Källström sa...

"på trainern så kommer man aldrig upp i samma wattsiffror som ute, inte ens nära"

Stefan, det handlar nog mest om vilja till att börja med :) Precis som Marcus skrev är det nog bäst att låta en testklinik hjälpa dig med det. Men visst, det går att klura ut själv men kanske inte med samma exakthet. Sen kan ju också en bra testklinik(Aktivitus) hjälpa dig med så mycket mer än att bara leverera en massa siffror på ett papper.

Stefan L sa...

Nja, tänkte nu inte transportera mig över 100 mil bara för ett test, så viktigt är det inte på min fjuttiga motionsnivå, tänkte bara att det är ju kul att utveckla sig i träning, men då man läser olika bloggar och försöker få någon röd tråd så blir det bara invecklat.

Och frågar man någon "storfräsare" om träning så är det ju enklare att få reda på försvarshemligheterna i Pentagon än att få ett vettigt svar på vad som är bra träning...;-)
Men det får man nog leva med att det är så...samma sak i lokala klubben...samt att det mörkas en heeeeel del på alla plan...

Niklas Källström sa...

Hur långt är ett snöre Stefan...
Förmodligen lika svårt att besvara som vad är bra träning.

Frågan borde vara NÄR man ska köra hårt, och NÄR man ska köra lugnt och vad är syftet med träningen?
75-80% av maxpuls i snitt över 4-6 h kan vara uppnåligt för en person, för hårt för en annan.

Ett träningsupplägg är mycket mer komplext än de enskilda passen, och det som är bra ena dagen är kanske inte lika bra en dag nästa månad.

För motionären som bara kör för att vara lycklig utan några prestationskrav gör bäst i att hålla det höga/låga tempot som gör honom lyckligast.

Stefan L sa...

Missförstå mig rätt här nu...
Att fråga en som tränar (seriöst) hur han tränar är som att kika på SMHI innan en cykelrunda och få till svar att det blir "klart till halvklart med risk för regn, 10-20 grader"...

Säger inte så mycket

Förstår givetvis att det är en vetenskap och det inte går att göra exakt lika från person till person.
Men att ge specifika tips till en som inte har riktigt kunskapen om detta är väl möjligt?!
Jag pratar ju inte om att kräma ur de sista skälvande 2% för att köra ett SM tempo i elitklassen, utan det är väl mer åt att bättra sig själv med en lite mer struktur på träningen

Nåväl, jag fortsätter läsandet på din och andras bloggar, är ju fantastiskt intressant, även fast jag inte blir såå mycket klokare just träningsmässigt..

God Hjul på er..

Ps. Din blogg har fantastiska bilder, världsklass, där har de andra bloggarna nått att ta efter...Vad kör du med för Kamera/Objektiv?

Niklas Källström sa...

Stefan dra iväg ett mail(@-adress i "min profil" uppe till höger) till mig så ska jag hjälpa dig med mer tydlig förslag.

Tack Stefan! roligt att du gillar bilderna. Just nu använder jag "bara" en lite mer avancerad kompaktkamer(Canon S95) med bra manuell kontroll.

The King! sa...

Jadu Nirre! Jag förstår dig inte alls!!! ;))

Niklas Källström sa...

Jag har förstått det Kungen eftersom du aldrig gör som jag säger på jobbet :)

The King sa...

Du är väl inte chef? Eller ens T-Fal? ;)

Niklas Källström sa...

nä, men handledare :)