Sidor

onsdag, januari 12, 2011

Nytt byggprojekt i garaget...


Vintern verkar ju hålla i sig ett tag till och nu när vädret skiftar mellan regn eller snö och kyla eller tö från en dag till annan blir cykling ute lidande. Omslagen har gjort alla små fina landsvägar till isbanor och inte bättre är utryckningsvägarna runt Arlanda eller skogsvägarna bakom värmeverket. Att ge sig ut på dom här vägarna med vintercykeln som bara har ett par vinterdäck av den smala sorten är dömt att misslyckas. Här krävs feta dubbdäck med dubb i överflöd som inte heller blir så spårkänsliga med stor luftkammare.

Lösningen på det här problemet tog sin start idag nere i garaget, plockade ner en gammal ram med stel gaffel från väggen och grävde lite i mina komponentgömmor så var projektet: vintercykel no:2 på god väg. Hittade en påse med en snyggt pakitera LX-grupp som suttit på någon gammal vintercykel. Skitig med under ytan döljer sig en riktigt enkel trotjänare med v-broms. Kedjan var en riktig skitgris men men med lite kärlek kommer den och hela gruppen bli som ny innan montering. Sadel, sadelstolpe, flaskställ, handtag, styrstam och pedaler hittade jag också i gömmorna. Bra med gömmor men tyvärr fanns inte allt där för att göra bygget komplett men det löste sig lätt med tyskarna. Nu är Dubbdäck(Nokian Hakka WXC 300), hjul för v-broms, styre och vajer-set på väg. Dubbdäcken blir byggets premium-komponent då det här blir ett riktigt budgetbygge som jag tänker lägga minsta möjliga peng på. Hittade ett hjul-set för v-broms för endast 660 kr vilket känns som ett kap och är billigare än snott. Byggrapport med bilder kommer...

10 kommentarer:

Martin S. sa...

Och jag som precis införskaffat en CX..

Härlig start på nya hojen där!

Niklas Källström sa...

Grattis till en bra investering Martin. Skaffa bara ett par dubbdäck(som får plats) med många dubb i så klara du dig på isiga vägar.

Tille sa...

Äsch, går det inte cykla CX lägger jag ner.
Kommer dock bli trevlig denna dära.

Niklas Källström sa...

CX är för tuffingar och där är jag inte riktigt än Tille :)

Nypan sa...

Det där kan bli ganska användbart en sån här vinter. Kör själv med en "gammal" helstel Avanti Hammer MTB med Nokian WXC300 när nöden så kräva, vilket den gjort ofta denna och förra vintern.
/N

Niklas Källström sa...

Det känns som den kommer att få mycket den här vintern som det ser ut nu. ja dåligt grepp borde vara ett minne blott med Nokian WXC300.

Stefan sa...

Du verkar vara en pedant, hur fanken får man en kedja skinande blank.
Då man har haft en kedja ett par pass på racern och tar lös den och avfettar den så blir det ju ändå som en liten skitig "hinna" på vissa ställen som baske mig inte går få bort

Vad använder du för medel och hur går du till väga med rengörningen

Några tips från dig? (eller någon annan som vet)

Niklas Källström sa...

Tvätt, puts och meckning är ju halva nöjet med cyklingen Stefan :)

Jag använder Lysfotogen(http://www.jula.se/lysfotogen-135017) som löser smuts bra och är nästan helt luktfri. Har ett stort kärl med lock i garaget där jag låter grejerna ligga(gärna över natten) och tina upp skiten. Tiden i lysfotogenet är rätt avgörande för ett lyckat slutresultatet. Jobba sedan bort hårt sittande smuts med lämplig borse. Skölj sedan rent i varmt vatten direkt grejerna plockas upp ur badet. Torka torrt med trasa och jobba upp slut-putsen med en ren trasa.

Anonym sa...

Kul att se den gamla Stumpjumpern komma till heders igen! Jag har cyklat mest cykelvägar och mindre vägar i vinter. Och inte när det varit isigt. För mig har Nobby Nic funkat väldigt bra. Supergrepp som du tidigare påpekat. Lycka till med bygget!

/Mikael S

Stefan sa...

Jo, jag vet att det är halva nöjet, hela cykelklubben min "hånar mig" (och en annan lika pedantisk) för vårat jobb med cyklarna. Men vi är också dom enda som har silverfärgade kedjor och kassetter...de övriga har mer åt smutsgrå/svarta kedjor, beroende på avsaknad av ordentlig cykelvård

Men jag lyckas inte få upp den sista putsen på mina kedjor med avfettning, det blir som en hinna som är lite grådassig och är svårborttagen, tror det är teflon smörjan som gör detta, men jag vet inte säkert

Skall prova lysfotogenet, återkommer med resultat