Sidor

söndag, februari 06, 2011

Maxmala igångdrag från stillastående...


Då är första veckans sista träningspass avklarat, nu är det bara 19 sköna veckor till på det här träningsupplägget. Det jag gillar skarpt med hela upplägget är "frihet under ansvar", d.v.s. att jag styr helt själv när och vad jag kör veckans pass. Sen att det är riktigt jävligt stundtals gör saken inte sämre, snarare tvärtom!

Blev inget bloggat igår men ett EB-pass avverkades där jag jobbade med låg kadens. 2 x 20, 4 min/80 kadens - 2 min/70 kadens - 2 min/60 kadens - 6 min/50 kadens - 2 min/60 kadens - 2 min/70 kadens - 2 min/80 kadens - 5 min aktiv vila på 100 watt - å så en intervall till. 6 minuter på 50 kadens känns skön och tränger djupt in i låren. Jobbigt men roligt, det här med låg kadens är nog min grej. På "vanliga" EB-pass har jag gått från att köra på 87 till 80 kadens med följd att jag kunnat öka watten med bibehållen puls. Nästa EB-pass på jämn kadens ska jag dock prova med att sänka ytterligare 2-3 kadens för att testa vilken kadens som ger optimal effekt/uthållighet.

Idag Söndag kördes ett TC/STY, syfte med denna träning är att öka syreupptag, explosivitet, motorik, maximal styrka och uthållig styrka. Ett pass som innehåller lite smått o gott med en vidrig avslutning. 6 x 10 sekunder(13 kp) maxmala igångdrag från stillastående med 1 minut och 50 sekunder aktiv vila mellan varje igångdrag. Efter 6:e igångdraget var det bara att se sig besegrad då jag inte orkade hålla kadensen stabil längre och tappade nästa 10 kadens under dom sista sekunderna.

Sen bjöds det på 4 minuter aktiv vila på 100 watt innan nästa utmaning. 2 x 4 minuter på 40 kadens på högsta motstånd man orkar men också klarar på samtliga upprepningar utan att tappa kadens. 4 Minuter aktiv vila på 100 watt mellan varje upprepning.

Sen var det dax igen för 3 minuter skön aktiv vila på 100 watt men ingen skön aktiv vila vara för evigt. Passets final bjöd på 4 minuter på 120 kadens där pulsen bör ligga på anaerob tröskel + 10 slag sista 30 sekunderna av intervallen. Precis som ett vanligt KI-pass. Avslutade allt med 20 minuter på 100 watt innan jag vinglade ut ur rummet för dusch och mat. Passet gick riktigt bra och lite(eller mycket) förvånad är jag nog allt över den höga snittwatten på igångdragen jag höll. På 2 x 4 minuter/40 kadens kördes på samma watt som ett vanligt EB, bra eller dåligt har jag ingen aning om.... Sen till det vidriga, att gå från lågkadensare till avslutningens högkadensare var fan riktigt vidrigt. Obehagligt i hela kroppen nästan och sista 30 sekunder tyckte jag mig höra döden....jag är i alla fall säker på att jag såg liemannen i ögonvrån när det var 1 minut kvar. Det här passet återkommer nu i två veckor, har jag tur eller är jag bara lyckligt lottad...

6 kommentarer:

fredrikw sa...

Lågkadensare, det var ju typiskt MTB-beteende för några dagar sedan :) TC/STY-passen är jobbiga, speciellt den avslutande fyran som är jobbigast. Jag kör dock "bara" med 12kp i motstånd under igångdragen, så det är ju egentligen värsta semestern.

Har också funderat på att ytterligare sänka EB-kadensen, kör på 80 nu, ska nog testa det nästa pass.

Niklas Källström sa...

Så var det nog Fredrik :) men om sanningen ska fram så är jag i grund och botten en gammal MTB:are jag också.

Sen är det väl kp x kadens/snitt som är intressant, det är bara jag som är lite hemlig med siffror i bloggen just nu ;)

Unknown sa...

Haha snygg lösning på viktproblemet =)
Starkt kört!

Niklas Källström sa...

Ja buntbanden löste problemet fint med 2-kilos vikterna som tyvärr inte går in i viktkorgen.

Anonym sa...

Du kan få låna en Röd Eleiko av mig;)
Grymma pass, till en grym kille!
/Ricke

Niklas Källström sa...

Med en Röd Eleiko i viktkorgen blir det ingen lek längre ;)