Sidor

måndag, maj 23, 2011

Trubbel med lagens långa arm...

Idag har jag haft en skön vilodag och inte gjort mycket mer vettigt än ett besök på Synsam för synundersökning och linsbeställning. Men i helgen var det mer action och då speciellt Söndag eftermiddag...
Började med att jobba natt i fredags och när jag vaknade på lördagen drog jag direkt på mig cykelkläderna för att hinna med mitt träningspass innan jag skulle vara hos min bror kl. 15 för att gratta Cissis som fyllde år och äta tårta.

Söndagens distanspass blev en varm men blåsig historia med hård sid- och motvind första tre timmarna men inget ont som inte har något gott med sig. Så när jag vände hemåt igen fick jag istället njuta av att ha vinden i ryggen vilket inte var helt fel då jag började känna mig lite matt i kroppen på slutet. Distanspasset skulle köras utan att tillföra någon energi utan bara vatten med High5 Zero vilket också gjordes. 5:21 i effektiv cykeltid och 165 km med två mycket korta stopp för att fylla på vattenflaskorna. Avslutade träningen med ett skönt kaffestopp i solen hemma hos föräldrarna.

Det här kunde ha blivit ett helt vanligt distanspass om det inte vore för lite trubbel med lagens långa arm. På vägen hem passerade jag genom Sollentuna med att cykla(jag har nu kraftig medvind och kan följa trafiken lätt som håller 40-45 km/h och håller mig så långt till höger som möjligt utan fara för mig själv) på Sollentunavägen men det skulle jag tydligen inte göra. Hade passerat Sollentuna Centrum och nästan hunnit fram till Edsbacka Krog då en polisbil smyger upp med blåljus så jag bromsar in och stannar vid vägkanten. Polisbilen, den ställer upp sig snyggt över vägbana och stoppar alla trafik i vår färdriktning effektivt.

Polisen(föraren) ropar genom polisbilen(jag står på passagerarsidan), -du hindrar trafiken och får inte cykla på vägen, du får böter om du inte använder cykelbanan här bredvid. Min första kommentar blir -skämtar du eller? jag följer ju trafikrytmen eller tycker du att det är bättre att jag cyklar så här snabbt på "cykelbanan"? Polisen svara inte på mina frågor utan säger bara, -du hindrar trafiken med att cykla här och jag ger dig böter om du inte väljer cykelbanan nu. Jag kontar med -men du har ju legat bakom och sett eller tycker du att jag ska börja köra om också? Polisen svara inte på min fråga än en utan upprepar bara sitt tidigare svar så jag väljer helt enkel att köra genom villaområdet istället för polisens så kallade "cykelväg".

Under hela vår lilla diskussion har det varit stop i trafiken och det är nu kö långt upp i backen mot Sollentuna Centrum. Polisens "cykelväg" är en trottoar/gångväg som korsar en massa utfarter och följer inte heller min färdväg. Jag cyklade också på ett säker sätt och höll mig till höger på vägbanan så alltså hade jag all rätt att cykla på vägen här enligt Trafikförordningen. Jag var rätt arg direkt efter men nu kan jag inte annat än skratta åt tokstollen till polis.

9 kommentarer:

Johan Mölleborn sa...

Vilken sopa. Jag brukar inte säga det här, men har de inget viktigare för sig?
/J

Cykelbloggar sa...

Vilka töntar, månne att det var aspiranter som var ute och skaffade sig "erfarenhet"...

//Fritz

Martin S. sa...

Idiotiskt av poliserna..

Niklas Källström sa...

Jag brukar inte heller säga det Johan men där och då kändes det så.

Kan mycket väl ha varit aspiranter Fritz då jag upplevde båda som "unga" för att vara poliser. Fick också en känsla av att polisen i passagerarsätet inte dela kollegans uppfattning då hon inte sa ett ord under hela tiden.

Anonym sa...

Du har helt rätt Källis.

Enligt trafikförordningen, 3 kap & 6:e § punkt nummer 1. Jag citerar:

Om särskild försiktighet iakttas får dock 1. cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II använda körbanan även om det finns en cykelbana när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge.

N sa...

Vilken snygg och fräsch stass. Me like. :o)

Niklas Källström sa...

Precis anonym, 3 kap & 6:e § punkt nummer 1 var nog ett glömt kapitel för den polisen.

Ja vår nya klubbdressen blev riktigt bra och fin N.

Ungefär så var det vaktmästaren, livet är hår här nere i betongen :)

Katarina M-I sa...

Fan rent ut sagt vad detta är tröttsamt. Mongo. Var kommer alla dessa trafikmongon ifrån?

Försökte mig på en anpassning igår, använde cykelbanan på den där jävla Vellingevägen. Första stoppet var en lastbil som stod på tvären över HELA cykelbanan. 500 meter längre bort stod en bärgningsbil på tvären över HELA cykelbanan. Då blev jag galen började gapa och skrika. Måttet var helt enkelt rågat. Från och med nu ALDRIG MERA CYKELBANA på den jävla sträckan.
Förlåt alla svordomar, men jag klarar inte mer...

Och så läser jag nu detta.
Ge mig styrka.

Niklas Källström sa...

Kritiken och svordomarna är befogad Katarina.