Sidor

torsdag, februari 09, 2012

Förbjud 26 tum...

Okej, jag får nog ta tillbaka det jag sagt tidigare(våga vägra 29 tum) om stora hjul för 29 tum är framtiden! Nu är jag inget pro eller elitcyklist men jag kan inte se några fördelar med 26 tum efter mina första timmar i skogen med stora hjul. Jag han tyvärr inte med att göra någon vetenskaplig Tour-test under mina timmar i skogen idag så det är upplevd känsla jag får referera till.

Det är liksom bara att stå på fast man kommer in i partier med sten och rötter, så upplevde jag aldrig med 26 tum. Om det nu flyter på bra inne i skogen med stora hjul så är det inget mot när man kommer ut på grus- och skogsvägarna med dom stora hjulen, rena rama vesslan! Så mitt första intryck av stora hjul kan inte annat än bli positivt. Förbjud 26 tum!

20 kommentarer:

Anonym sa...

Niklas - kul att få läsa dina första intryck. Jag vet att man i "Happys" test av Mr Ride 2011 upplevde att den var väldigt stötig och oförlåtande baköver för att vara en hardtail. Är det ngt som du håller med om?

/S

Vaktis sa...

Då lägger vi till den senaste 180 graders vändningen i listan...
Check!

Anonym sa...

Testa att köra lite brantare och längre uppförsbackar också så ska du nog få en helt annan känsla...

mattel sa...

har du kört lite teknisk terräng med mycket svängar och igångdrag? känns den lika rapp och lättkörd där?

jag är klart nyfiken på en 29a.

mattel sa...

har du kört lite teknisk terräng med mycket svängar och igångdrag? känns den lika rapp och lättkörd där?

jag är klart nyfiken på en 29a.

Anders sa...

Vilka fantastiska bilder du tar Niklas! INtressant läsning också!

Kör hårt! / A

Patrik Skolling Möller sa...

Man kan tro att du är sponsrad ! :)

Niklas Källström sa...

Jag måste nog få lite mer timmar med min Mr Ride innan jag ge den ätt ärligt utlåtande S. Men att den skulle vara mer stötig och oförlåtande än andra hardtail var inget jag reagera över under gårdagens timmar på den. Jag var mest lyrisk över hur smidigt det var med stora hjul i skogen. Men återkommer i bloggen med ett mer ärligt utlåtande efter mer timmar med den...

Flexibilitet, flexibilitet Vaktis :)

Brantare och längre uppför är inget jag testat(svårt att hitta längre uppför här runt Märsta också...) än. Men jag kan inte se att stora hjul(dimensionen) skulle vara någon nackdel uppför...möjligen tunga hjul men inte dimensionen i sig och lätta 29" hjul är väl...inget större problem längre att få tag på om det är ett måste.

Intressant klipp, Christoph Sauser 26er vs 29er Testing.
http://www.youtube.com/watch?v=i0fJzRQVZPU&feature=related

Ett igångdrag efter en 180-grader runt ett träd är den nog inte lika rapp dom första tramptagen som en 26a med sen kommer 29ans fördelarar direkt så totalt/hela varvet borde en 29a vara snabbare alla gånger..? Kolla klippet ovan med Sauser, han känns ärlig i sitt val och varför men förklara också vad som borde vara "bästa val alla dagar i veckan" om man inte tillhör topp 10 i världen med svaga ben :)

Tack Anders!

Patrik, vad får dig att tro det... ;)

Stefan Lindbäck sa...

En kamera fråga till

Som du vet så frågade jag dig om stöd/vattentåliga kameror, men jag ser ju att du har en "vanlig" kamera

Är du inte rädd att den går sönder tex om det regnar o så

Anledningen till min fråga är ju att om man köper en "normal" kompaktkamera så får man ju bättre prestanda, går ju tex inte köra nån av de stöttåliga i manuell läge tex

Anders sa...

Emil har testat..

" The mtb course behind the house is ready to rock and so am I.
I decided to give it a go on the bike instead. 4 times 2 laps on both 26 and 29 bike.

I have been riding both bikes whole winter and I can swap bike without feeling discomfort.

Below are a few numbers:

1st, 5,23
26 bike

2nd, 5,22
29 bike

3rd, 5,23
26 bike

4th, 5,16
26 bike with tubular tires

No scientific results but it shows something.

My feeling is that the 29 has great traction both up, down and cornering. The 26 is easier to handle over jumps and tight corners."

Anders sa...

Intressant klipp, Christoph Sauser 26er vs 29er Testing.

Spännade!!

Man får högre puls med 29"

Det har jag inte sett förr =/

Anonym sa...

Jeg indrømmer, jeg har ikke været på www.kraftwerketsblogg.com i lang tid, men det var en anden glæde at se, Det er sådan et vigtigt emne og ignoreret af så mange, selv professionelle. Jeg takker dig for at gøre folk mere bevidste om mulige problemer.

Niklas Källström sa...

Nej inte rätt, jag har alltid kameran i en liten plastpåse(bra mot svett och regn) och har aldrig stött på fuktproblem i kameran Stefan.

Högre puls känns naturligt med bara 10 minuter vila efter första test-race.

Stefan Lindbäck sa...

Tror ändå det blir den nya panasonicen som du rekommenderade av de vädertåliga, den verkar ha manuella inställningar också. Vart grymt sugen på S100 (din efterföljare) men jag tror att kameran blir lite overkill för mig, kommer aldrig kunna (idas) nyttja den fult ut, SAMT att jag hittat en intressant fundering. Man fäster kameran på styret och kör Timelaps, tex då man kör VR till sommaren, kan bli rätt rolig bildsekvens.
men du har grymt fina bilder, men jag antar du kör en del i photoshop, och det kommer jag inte att göra oavsett kamera

Anonym sa...

Hehe, sa jag inte det för typ fyra-fem år sen, 29" är "the shit"!
Fattas bara att Ricke köper en också...

Nicke H (Tillbaka på 26"), 150mm Stumpjumper, funkar fint i "Hellas-stöket"

Anonym sa...

Blanda inte in mig bland höghjulingar,
Jag har i alla fall lite stolthet kvar, vad kommer här näst?
Apple/Iphone?
/Ricke

Niklas Källström sa...

Så sant och nu förstår jag dig Nicke :)

Välkommen till framtiden, bakåtsträvare...du låter som en gammal pensionär som klagar i en insändare över att postens brevlåda flyttats fån Konsum till ICA - "den har alltid suttit vid Konsum och så måste det vara för all framtid".

Anonym sa...

Hade en likande känsla när jag gick från min framdämpade Gary Fisher till heldämpad Canyon. Ett helt annat flyt i skogen och ändå går det lika snabbt på grusväg.

/Mikael S

Niklas Källström sa...

Synd bara att det är små hjul på din ny hoj Mikael ;)
Ska nog låna upp en heldämpas 29a av rose och testa i sommar.

Niklas Källström sa...

@S, Mr Ride i Happy MTB’s 2011 test från i höstas ska inte jämföras med 2012 års Mr Ride då geometrin är omarbetad tills i år och det är en helt annan cykel på den punkten.