Sidor

måndag, mars 12, 2012

LCHF...

Efter ha vägt för emot mot, bollat tankar och idéer med K om problemet så har jag nu bestämt mig för att skriv om ämnet mat här i bloggen. Det finns ju en klar och tydlig bild i idrottssverige hur man "ska" äta när man tränar/tävlar oavsett nivå. Trots all kunskap om vad som anses traditionellt rätt fungerar det inte för många och jag är en av dom. Trots att jag vet att jag inte behöver den där extra portionen mat, den där glassen eller den där godis biten stoppar jag i mig det ändå. Jag vet att det är fel men ändå kan jag inte stå emot och då kan man undra vad som triggar hungern så hårt att jag väljer att göra ett dåligt val? För vissa eller många spelar det här inte någon större roll men för mig som lätt lägger på mig vikt är det här beteendet mindre bra. Att hela tiden pendla i vikt och att varje vinter gå upp i vikt som sedan ska bort till säsongens start på våren är bara jobbigt och tillför inget gott på något sätt. Därför har jag nu bestämt mig för att försöka bryta mitt dåliga mönster med att prova något helt nytt.

LCHF...ja ett kontroversiellt sätt att äta inte minst för att den går stick i stäv med gängse kostdirektiv. Bara att nämna LCHF i idrotssverige är som att svära i kyrkan. Det spelar ju ingen roll om rätt är rätt när det ändå inte fungerar och då måste jag prova något nytt. Jag är helt på det klara att omställningen kommer bli jobbig att få träningen fungera på väldigt lite kolhydrater. En omställning som verkar kunna ta upp till 7-8 månader för vissa men det får ta den tid det tar. Jag måste ge det en chans helt enkelt. Jag är väl medveten att gå på strikt LCHF inte är möjligt om jag vill prestera på väldigt hög nivå. Men att prestera på hög nivå ska inte vara några problem med väldigt lite kolhydrater. Det handlar nog mest "bara" om att låta kroppen få den tid den behöver för att ställa om till att använda fett istället för lättillgängliga kolhydrater som energikälla.

Jag är ju inte på något sätt den först som ställer om till LCHF-kost och tränar/tävlar så att det är möjligt är jag helt övertygad om. Frågan är bara på vilken nivå jag vill prestera? Men att högprestera kommer nu att komma i andra han, nu lägger jag fokus på att bli av med mitt sötsug, att gå ner i vik och göra omställningen från kolhydrater till fett-drift. Jag tänker absolut inte försöka frälsa idrottssverige här i bloggen utan bara skriva om mitt försök att ställa om och få träning/tävling att fungera med LCHF. Fungerar traditionell kost för dig så är det rätt för dig, men jag måste och tänker ge LCHF en ordentlig chans som ni ska få följa här i bloggen.   

9 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Spännande... Jag diffar upp till 3kg beroende på om jag har ätit snabba kolhydrater eller inte så jag går i samma tankar. Kanske inte lika strikt men att åtminstone kapa alla onödiga kolhydrater. Ska följa din utveckling med stort intresse.

Nypan sa...

Skönt att man inte är ensam om att ha ett sötsug :-)
Håller själv på och försöker plocka bort en hel del kolhydrater för att komma ner lite i vikt.
Kämpa på!

Yvonne The Summit MTB sa...

Har hört talas om den uppdaterade versionen av LCHF som ska vara mer anpassad till personer som tränar mycket: LCHQ (Low Carb High Quality), som innebär att man äter lite mer kolhydrater.
Är själv inte alls insatt i någon av dieterna, men tänkte bara att jag skulle tipsa om det lilla jag hört :)

Lycka till med din kosthållning iallafall!
//Yvonne

Patrik Skolling Möller sa...

För din del så har jag en enklare lösning. Halvera dina portioner och käka vanlig mat.Å skit i mackorna och snarret !

Du käkar som en HÄST Niklas. :)

-Skogling

Niklas Källström sa...

Bara 3 kg Johan... då hade jag varit lycklig :)

Tack Nypan!

Tack Yvonne! Jo jag känner till det men siktar nu i början på att gå så snålt det är möjligt...

Niklas Källström sa...

Om det ändå hade varit så lätt Patrik.

Stefan Lindbäck sa...

Jag är också en som har absolut för mycket vikt för cykling, 191cm och dryga 90kg...visst det går hyfsat fort på plant tempolopp, men men...
Har försökt gå ner i vikt av och till, provade LCHF men det gav inte ett gram i viktnedgång, satan god mat var det men dyrt så inni helsike...

Nu bestämde jag mig bara och precis som skogling skrev, inget godis och inga mackor och vatten som dryck (ett glas mjölk varje dag dock), annars bara vanlig mat men bara en lagomt stor portion

Min hunger och sösug försvann på 3 dagar som ett trollslag, jag skulle inte behöva äta på hela dagen om jag skulle göra det då jag är hungrig, för jag är aldrig hungrig längre. Har faktiskt viss förståelse för att vissa kan få anorexia problem om man kommer in i mitt tillstånd och inte känner hunger. Visst jag äter allt vad jag behöver, men inte mer, en app i mobilen har koll på det...
Vikten faller som en sten kan jag meddela...sen om det kommer gå fortare på cykeln, ingen aning, det lär vi se till sommaren...

Lycka till med LCHF

Johan Mölleborn sa...

Jag vet inte om du fortfarande dricker Cola-light. Om du gör det så borde du sluta med det. Det ger bara sockersug. Drick vatten istället.
Jag har samma problem med vikten. Det känns som jag måste tejpa igen käften för att inte gå upp.

Det ska bli intressant att se vad LCHF ger för dig.
/J

Niklas Källström sa...

Tack Stefan! det kommer nog gå fortare för dig i sommar ska du se :)

I princip noll intag av cola light/zero nu Johan. Vatten endast med bubblor är det nu som gäller. Ja det ska bli intressant...