Sidor

måndag, juni 17, 2013

En helt vanlig matdag...

Gårdagens mat plus tillverkning av kryddig smakförhöjare. Träningen igår kördes på tom mage men efter träning blev det en äggmjölkslatte(50 gram smör + 4 ägg + starkt kaffe). Till middag blev det ugnsstekt tork med brysselkål och kryddsmör plus en liten sallad. Sen till kvällsmål blev det en kokosvisp med lite kakao och kokosflingor på toppen. Det blev även tillverkning av en ny sats(1 kg) kryddsmör. Den här gången blev det med chiliflingor, vitlök, svartpeppar och som grund använder jag alltid Svenskt Smör från Arla Extrasaltat.

Det här är en rätt vanlig dag för mig nu vad gäller matintag. Mängd och storlek på portionerna styrs lite av aktuell hunger eller hur låg/hård träning jag kört. Före träning laddar jag numera aldrig på med extra energi oavsett längd eller intensitet. Behöver jag tillföra energi gör jag det endast under träning när kroppen är uppvärmd och igång.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Även om du vill strunta i kolhydrater bör du även strunta i smör och annat mättat fett.

För stort och ensidigt intag av mättat fett är inte hälsosamt.

Välj i stället enkelomättat fett och LAGOM doser av fleromättat och mättat fett.
Tex olivolja, rapsolja och nötter.

Smör, kokos och margarin bör vi alla helt strunta i!

Niklas Källström sa...

Tyvärr är Livsmedelsverket, Socialstyrelsens och våra professorer inte speciellt intresserade av att forska på ämnet utan håller fast i gamla vanor "för man vet ju att mättat fett ÄR farligt".

Här en en ny genomgång av vetenskapliga studier som Mai-Lis Hellenius inte lär gilla ;)

http://advances.nutrition.org/content/4/3/294.long

KostHanna sa...

Tyvärr, nu förstör du för alla som vill ha en seriös debatt om fett och fettkvalité.

Anonym har rätt, det finns det många undersökningar som visar.
Tex en 5-årig studie med ungefär 7400 deltagare!
De visar precis det som anonym skriver ovan:
enkelomättat fett och LAGOM doser av fleromättat och mättat fett.
Tex olivolja, rapsolja och nötter.

Smör, kokos och margarin bör vi alla helt strunta i!

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303

Dessutom borde väl du som idrottare vara medveten om att du sänker din prestationsförmåga genom att helt undvika kolhydrater.

Tyvärr ger du i dina kostinlägg endast de okunniga LCHFarna ett ansikte
En bok, eller ett blogginlägg, är inte ett 'bevis' för något som helst.

MV i Nacka sa...

Jag är 183 och väger numera runt 74-75 kg. Har väl vägt över 80 under merparten av 2000-talet och tränade som en galning och testade olika metoder för att få en godtagbar deff. Började äta växtbaserat för knappt ett år sedan, vilket innebär att man minimerar eller helt utesluter animaliska och raffinerade produkter. Massor med frukt, grönsaker, bönor och gryn.
Man äter så mycket man vill.
Man behöver inte vara rädd för kolhydrater som resten av Sverige verkar vara.
Som trevlig bieffekt räddar man planeten och slipper bidra till den vidriga djurhanteringen.

Niklas Källström sa...

Först, vill du/ni ha en seriös debatt kanske du/ni ska sluta med att vara anonyma?

@KostHanna,

Du precis som dom flesta andra "motståndarna" plockar fram studier som inte har nått med LCHF att göra.

Om du har läst studien du länkar till och inte reagerat på ""Deltagarna i kontrollgruppen uppmanades att äta lättprodukter, vilket de kan ha kompenserat genom att äta mer kolhydratrika produkter"" eller ""Deltagarna i studien var mellan 55 och 80 år när studien startade. Inga av deltagarna hade hjärt-kärlsjukdom vid studiens början. Men de hade antingen diabetes eller minst tre av följande andra riskfaktorer: rökning, högt blodtryck, förhöjt LDL-kolesterol, lågt HDL-kolesterol, övervikt eller fetma, eller ärftlig risk för hjärt-kärlsjukdom""

Vidare skriver forskarna i studien... "att de faktiska skillnaderna i den kost som deltagarna åt var små. Även om personerna i kontrollgruppen uppmanades att äta mindre fett blev förändringen i totalt fettintag inte så stor. Snarare tror de att skillnaden låg i intaget av olika typer av fetter, där den extra olivoljan och nötterna som interventionsgrupperna fick äta kan ha varit avgörande för utslaget i studien.

Dom "tror" att det är fettet men vet inte efter 5 år...att deltagarna åt lättprodukter, högandel kolhydratrika produkter, hade diabetes, rökning, övervikt eller fetma, eller ärftlig risk för hjärt-kärlsjukdom verkar inte kunna spela in resultatet utan du drar slutsatsen att boven är mättat fett.


Sen till din kommentar om mig och min träning...
jag har aldrig skrivit i bloggen att jag äter som jag gör nu för att prestera max eller bäst. Jag är fullt medveten om jag vill prestera på MAX eller med hög puls länge är jag tvungen att tillföra en viss mängd kolhydrater men absolut inte dom mängder som många tror.


Du skriver och påstår även...
""Tyvärr ger du i dina kostinlägg endast de okunniga LCHFarna ett ansikte En bok, eller ett blogginlägg, är inte ett 'bevis' för något som helst""

Alla gör precis som dom vill och väljer det som passar dom bäst. Jag försöker inte frälsa eller tvinga på nått. Men om jag kan ge en bild av att det faktiskt går att bedriva träning på en helt okej nivå med strikt LCHF eller med en viss liten mängd kolhydrater är det helt okej för mig. Helt ovetenskapligt vågar jag i alla fall påstå att så som jag presterar idag presterar jag bättre än minst hälften av startfälten i VR och MTB vasan som badar(jämfört med mig) i kolhydrater och lite fett för att prestera på topp.

Alla vill ju inte köra VR på 7 timmar eller tillhöra svenska eliten i sin sport.

Niklas Källström sa...

@MV i Nacka,

Kul och bra att du nu har hittat det som passar dig efter en visa mindre lyckade försök. Passar det dig och du mår bra så är det rätt för dig oavsett vad andra tycker och tänker.

Patrik Skolling Möller sa...

Dom är bara feta och ledsna Nicke. ;)

Johan Andersson sa...

Räcker det inte med att man själv gör det som funkar för en själv? Om den här kostan funkar för Niklas är väl det toppen, eller?

Jag käkar inte frukost men bryr mig inte nämnvärt om Kalle på hörnet äter frukost eller inte.

Niklas Källström sa...

Precis Johan, det här funkar för mig vilket inte innebär att alla nu måste följa eller tänka som jag tänker. Jag vill bara förmedla min syn, tänk och upplägg med en kost baserad på en hög andel fett och låg andel kolhydrater ihop med seriös träning.

Mr.Fit sa...

Äh..gör som jag...då blir du snygg! ;)

Niklas Källström sa...

Kanske det men skadad mest hela tiden ;)

Unknown sa...

Haha jävla puckon! Det är som Niklas skriver! Om ni vill vara seriösa kanske ni INTE ska vara anonyma? Stolpskott!

Andreas Clair sa...

Min subjektiva syn på saken är att för egen del vill jag inte äta en så pass hög andel fett, oavsett kvalitet då jag tycks (bevisligen, efter två tromboser) ha tendenser till att blodkärlen täpper igen. Då är jag ändå aktiv cyklist och löpare...

Grunden till att vara snabb och stark är trots allt _att_ man tränar. Som mycket trogen läsare av din blogg undrar jag framför allt vilka som är dina bästa knep för att få till den mängd träning du genomför och knepen för att pussla ihop det med exempelvis arbete?

Niklas Källström sa...

Andreas,när du åt en stor andel fett i din kost tog du då bort kolhydraterna eller på vilken nivå? Annars tror jag nog det kan bli lite fel med stor andel fett. Men som sagt, alla är vi olika så det gäller att hitta det som passar "mig" och "mitt" liv.

Jag har väl egentligen inte något speciellt "knep" för att få till min träning utan det blir det som blir. Sen som singel blir det säker lite lättare för jag har ju bara mig själv att tänka på :)

Numera styr jag min träning mest efter dagens känsla i kroppen. Att det fungerar så bra som det gör nu med mitt lite "friare" täningstänk har jag Mattias(Aktivitus) att tacka efter många år med samarbete som gett mig bra kunskap om vad som passar och fungerar för mig. Eftersom jag jobbar så långa arbetsdagar(12,5 timmar) kör jag numera endast korta träningspass eller jobbpendling med någon passande intervall på jobbdagarna. Det här är Mattias tänk/förslag viket gett lyckat resultat. Som skiftjobbare har jag ju också ganska många lediga dagar på en månad att nöta distans på om jag vill.

Andreas Clair sa...

Jag har inte testat lchf eller liknande. Däremot har jag bytt ut främst frukosten på vardagar. Bort med (frukt)yoghurt och müsli, in med kvarg fun light och nötter. Det gör skillnad för sötsuget (åt rätt håll...)!

Min poäng är att jag inte riktigt vågar prova att äta den mängden fett med tanke på min sjukdomshistoria. Å andra sidan var jag som lättast och snabbast för tio år sedan, då jag bodde hemma och levde på pasta.

Har du under hela din aktiva period tränat mycket distansträning och därmed också tränat upp kroppens förmåga att använda fett som bränsle? Själv har det varit lite si sådär med den saken på sistone. Tänker därför att kroppen mest borde vara slö om man äter mycket fett och lite kolhydrater och inte har en bra fettförbränning?

Intressant diskussion och man ska komma ihåg att det är resultatet och upplevelsen som räknas, inte vad andra tycker!

Niklas Källström sa...

Ja jag har tränat mycket distansträning, vettig intervallträning dök först upp när jag tog hjälp av Aktivitus.

Distanspass upp till 3 timmar är inga problem nu trots noll kolhydrater i kroppen och noll intag av kolhydrater under träning. Längre distanspass i jämt tempo måste jag börja inta nötter för att inte tappa fart/tempo.

Omställning till effektiv fettdrift tar lång tid, vi pratar om månader...

Kan rekommendera dig läsa Jonas bok "LCHF & Träning". Mycket bra!
http://www.jonasbergqvist.se

Henke Nilsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Henke Nilsson, Köping sa...

Blir helt chockad av att vissa anonyma personer ger sig in på detta sätt och påpekar det ena och det andra när Niklas bara skriver en otroligt läsvärd och intressant blogg.

Jag kan inte se nånstans att han försöker påtvinga läsarna sina idéer om kost eller träning, inläggen speglar ju bara hans upplägg, som dessutom verkar fungera mycket bra för hans del.

Jag tycker denna blogg är en av de mest inspirerande cykelbloggarna i Sverige och jag tycker att ni kan försöka hitta utlopp i andra forum.

Niklas Källström sa...

Tack Henke!
Ja tyvärr är det så och speciellt när man som jag gjort och inte följa gällande regel med mycket kolhydrater om man tränar. Men som sagt, så länge personen i fråga är nöjd med sitt val och mår bra så är det rätt för just den personen.

Jag mår bra, träningen fungerar bra så för mig känns det här med LCHF helt rätt! :)